Terug

Bloemenband

Gek op bloemen

Het is belangrijk dat een afscheid volledig is afgestemd op het leven van een overledene. Samen met familie zoeken wij naar de kleine elementen van een uitvaart die het zo persoonlijk kunnen maken. Een mooie herinnering is zoveel waard ... Op het moment dat we kleine, heel persoonlijke details toevoegen aan een uitvaart, merken wij dat deze herinneringen altijd bijblijven. Zo ook dagen we nabestaanden graag uit om na te denken over de toepassing van bloemen.

Maar wat dan?

Er zijn veel dingen mogelijk. Er ligt (bijna) standaard een rouwbloemstuk op de kist namens het directe gezin. Een mooi, warm gebaar en het is een sfeervolle bekleding van de, toch al zo confronterende, uitvaartkist. Daarbij worden er vaak bloemstukken aangeboden door naaste familie, vriendengroepen en buurtgenoten, dit om hun steun te betuigen en iets te kunnen bijdragen aan een warm afscheid. 

Toch merken we in de loop van de tijd dat mensen het zonde vinden van het vele geld dat er aan bloemen wordt uitgegeven. Dit is meteen een dilemma.. bloemen horen bij een afscheid en het geeft het geheel een meer luchtige sfeer, maar niemand vind het fijn dat anderen hier veel geld aan uitgeven. Zo wordt er dus ook steeds vaker gezocht naar alternatieven en geven wij creatieve adviezen om hier een tussenweg in te vinden. 

Enkele ideeën

- Géén bloemen vragen aan bezoekers van de uitvaart, maar zelf als gezin zorgen voor een mooie aankleding. Dit kan zijn een bloemstuk op de kist, grote vazen met mooie boeketten er in of kleine vaasjes met losse bloemetjes.

- Zelf een bloemstuk op de kist verzorgen en bezoekers vragen om één onverpakte bloem mee te nemen. Deze worden dan bij binnenkomst door onze gastvrouwen in vazen geplaatst en bij de overledene neergezet. 

- Losse bloemen kopen en uitdelen aan de bezoekers van de uitvaart. Zij mogen deze bloem dan op een gewenst moment op de kist leggen, waardoor dit een warme deken van bloemen vormt.

- Gebruik van een bloemenband, daarover nu meer ...

De Bloemenband

Sinds kort hebben wij ook een bloemenband in ons bezit. Zoals je op de foto's kunt zien is dit een band die om de kist wordt bevestigd. In deze band zitten allemaal holtes waarin bloemen gestoken kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat iemand écht voor de laatste keer in de bloemetjes wordt gezet. Het is dan belangrijk dat aan bezoekers wordt gevraagd om een losse bloem mee te nemen (kleur en soort kan aangegeven worden), wij vragen dan om deze bloem zelf in de band te steken. We merken dat dit positief wordt ervaren, met een sterk sybolische waarde. 

Heb je interesse in deze band bij het afscheid van je geliefde? Vraag ons hier gerust naar.

Meer inspiratie?

Nieuws wat wij graag met je delen