Terug

Dat gaan we regelen!

Een mooi afscheid is zoveel waard...

Een persoonlijk verhaal

Een prachtig, inspirerend verhaal, geschreven door Angelie Kruijsen en foto's door M54 Beeldcreaties. Zo bijzonder om dit mee te mogen maken in mijn werk als uitvaartverzorger.

 

“Of het kleine honden zijn?” Uitvaartleider Roel Arts kijkt hoe drie aaibare witte tapijten een groot deel van onze woonkamervloer in beslag nemen. “Uhm … niet echt.” “Ze zijn wel rustiger dan kleine honden!” souffleren we hem. Roel knikt bevestigend en herhaalt onze zin. Even blijft het stil. En dan: “Nee ze gaan niet op de banken liggen, dat beloven we.” Met een lach beëindigt Roel het telefoongesprek met het crematorium. “Het is geregeld, de honden zijn welkom.”

 

Onze paps was gek op onze honden. Altijd als wij op bezoek kwamen, werden zij bij binnenkomst als eerste hartelijk begroet en daarna kregen wij een kus. Het is voor ons dan ook meer dan vanzelfsprekend dat de honden aanwezig moeten zijn tijdens het afscheid van hun grote vriend. We staan er niet eens bij stil dat dit misschien helemaal niet gaat. Oké, een witte herder, een landseer en een Pyreneese berghond zijn geen kleine schoothondjes die je zo even op je arm meeneemt. Maar ze maken wel deel uit van ons gezin; het zijn onze kinderen.

 

Gelukkig is Roel niet bang voor honden. Integendeel, de charmes van de drie vriendelijke reuzen werken voortreffelijk. Op de vraag of de honden bij de dienst aanwezig mogen zijn, aarzelt Roel geen moment. “Geen idee of het kan, maar ik ga bellen.” Die uitspraak horen we veelvuldig tijdens het regelen van de uitvaart. Geen enkele keer zegt Roel nee, maar hij begint te bellen om te horen of het kan. En het kan. De aanwezige honden worden een primeur voor de mensen van Briensveld Uitvaartverzorging en Crematorium Boschhuizen.

 

Het afscheid is in een woord fantastisch! Een verdrietige gebeurtenis wordt een 'genietmomentje'. Mede dankzij de aanwezigheid van onze drie honden. Met een laatste zwaaiende poot nemen zij afscheid van hun maatje. De beloning ligt klaar op de kist. Nog een keer krijgen ze een extra koekje van paps.

Meer inspiratie?

Nieuws wat wij graag met je delen