Terug

De levende uitvaartkist

'De Loop Cocoon'

Overal wordt gepraat over duurzaamheid en een beter milieu. Steeds weer wordt er gezocht naar duurzame materialen, waardoor we allemaal een steentje bijdragen aan een schoner milieu. Ook in de uitvaartbranche wordt continue gekeken naar duurzame alternatieven. Zo krijgen wij steeds vaker een vraag van nabestaanden voor een duurzame oplossing. Er is weer een nieuw product ontwikkeld, namelijk  ‘de Levende uitvaartkist’ ofwel de ‘Loop Cocoon’.

 

Bob Hendrikx van de TU Delft, heeft een uitvaartkist ontwikkeld van mycelium, een wortelnetwerk van paddenstoelen.  Zoals hij zelf zegt: “het is een netwerk van schimmeldraden dat zich voedt met organische resten van bomen en planten, maar ook giftige stoffen kan neutraliseren”. Volgens de ontwerper kunnen afvalstoffen van het menselijk lichaam hiermee versneld omgezet worden in voedingsstoffen. Daarmee is het een voedingsbron voor alles dat boven de grond groeit.

 

In de kist ligt een verende laag mos in plaats van een matras en kussen. De kist, die wel iets weg heeft van piepschuim maar ook van marmer, voelt warmer en zachter aan dan hij lijkt.

Hoe wordt deze kist gemaakt?

In een houten mal wordt voeding gedaan in de vorm van bijvoorbeeld hooi of hennep. Daarbij wordt de schimmel gedaan en af en toe nat gemaakt met een beetje water. Binnen een aantal dagen wordt er een netwerk gevormd dat werkt als natuurlijke lijm. Zodra de mal helemaal gevuld is met het mycelium, wordt het groeiproces gepauzeerd door er geen voeding meer bij te doen. Vervolgens wordt de mal verwijderd en hou je een solide kist over. Deze kist breekt onder de grond snel af en stimuleert de vertering van het lichaam.

 

Natuurlijk vergaat een lichaam ook wanneer het begraven wordt in een houten kist, mand of doeken, maar mycelium zorgt er ook voor dat afvalstoffen in het lichaam worden geneutraliseerd. Hierdoor vindt er nauwelijks bodemvervuiling plaats, een belangrijk thema in de uitvaartbranche.

Één met de natuur

Natuurbegraafplaatsen zijn erg blij met deze nieuwe uitvinding. Bij natuurbegraven wordt het lichaam op een organische manier teruggeven aan de aarde in een daarvoor bestemd stuk natuur. Een natuurbegraafplaats belast het milieu zo min mogelijk en zorgt zo voor duurzaam bosbeheer. Onderhoud aan het graf is niet meer nodig, hiervoor zorgt de natuur. In plaats van grafmonumenten mogen alleen natuurlijke materialen gebruikt worden. Op de meeste natuurbegraafplaatsen is dat een schijf hout. Voor meer informatie over natuurbegraven kun je eens kijken op de site van Natuurbegraafplaats Weverslo

 

De ‘Loop Cocoon’ heeft een richtprijs van 1.250 tot 1.500 euro.

Meer inspiratie?

Nieuws wat wij graag met je delen