Terug

Podcast: 'Op leven na dood'

‘Je kunt maar één keer afscheid nemen’

Podcast 'Op leven na dood'

Een nieuwe stap in een veranderende branche, we gaan een podcast maken! En niet zomaar een. Het wordt een podcast waarin we praktische zaken rondom 'de dood' op een luchtige, soms grappige manier willen gaan bespreken, maar waarbij we vooral de nadruk gaan leggen op 'het leven'. De podcast draagt dan ook niet voor niks de naam: 'Op leven na dood'. Vanaf 16 maart 2022 is deze te beluisteren via Spotify , Apple Podcasts en op onze website.

Een tijd geleden ben ik gaan nadenken over hoe ik mensen écht kan gaan ondersteunen bij de voorbereiding op het afscheid nemen van een geliefde. Dit kan natuurlijk op de gebruikelijke manieren die we toepassen, zoals voorgesprekken, social media en krantenartikelen schrijven. Echter vond ik dit te weinig, dit moest toch anders kunnen. Op een manier die écht bij mij en ook mijn leeftijd past. En toen had ik het... ik wil een podcast gaan maken! Zo kunnen mensen vrijblijvend en op ieder moment luisteren naar informatie die ik graag met ze deel en waarbij ik ook zeg waar het op staat. Maar hoe pak ik dit aan... mijn eerste gedachte was meteen dat ik dit in een samenwerking wilde gaan doen, niet alleen. Ik heb een partner nodig waarmee ik in gesprek kan gaan, waardoor we elkaar een spiegel voor kunnen houden. In mijn netwerk heb ik gezocht naar mogelijk geïnteresseerden en kwam al snel bij Marion Reefs uit. Marion is een afscheidsbegeleidster waarmee we geregeld samenwerken. We hebben géén vaste afspraken met elkaar, maar we kunnen haar regelmatig inschakelen bij het spreken bij uitvaarten. 
 
Wat gaan we nou bespreken in onze podcast? Er komen verschillende, boeiende onderwerpen aan bod. Om een paar voorbeelden te noemen: palliatieve zorg, testament en erfenis, financiën, kinderen en uitvaarten, digitale nalatenschap, en zo nog veel meer. We gaan met experts in gesprek, maar gaan ook samen de discussie aan; hoe staan we er zelf in? Het mooie is dat we alles op een luchtige manier benaderen en ook elkaar uitdagen om onze mening uit te spreken. Zo wordt het een dynamisch gesprek waardoor luisteraars aan het denken worden gezet. Dit is ons doel, nadenken over het leven en de dood. We vinden op dit moment ook een mooie aansluiting bij de SIRE-campagne 'De dood. Praat erover, niet eroverheen'. Hier gaan we het zeker ook nog over hebben. De dood hoort bij het leven. Bij de start van de reis van je leven weet je dat er ook een eindbestemming is en dat is de dood. We denken over alle levensgebeurtenissen zo goed na, geboorte, trouwen, maar niet over het afscheid. Goed afscheid nemen is zo belangrijk, want dat kun je maar een keer doen. Het is cruciaal voor het rouwproces. Bij het afscheid nemen gaat het om het leven van de overledene en zijn of haar naasten. En dat leven is zoveel sterker dan de dood.
 
Marion en ik werken allebei vanuit een zelfde visie: samen met nabestaanden een afscheid zo persoonlijk en passend mogelijk maken. Met aandacht en liefde terugkijken op een leven. Dat zal in de podcasts ook aan de orde komen. Want een overlijden is zowel een einde als een begin. Een waardig afscheid is een herinnering om te koesteren. Goed afscheid nemen is belangrijk, je kunt het maar één keer doen. Het helpt nabestaanden ook om verder te gaan. 
 
De podcast Op leven na dood, die is opgenomen in de studio van Vullings Media in Venray, is vanaf 16 maart 2022 onder meer te beluisteren via Spotify ,de socialmediakanalen en websites van Briensveld uitvaartverzorging en Marion Reefs afscheidsbegeleiding.
 
Heb je zelf een vraag of een onderwerp welke we mee moeten nemen in onze podcast? We informeren en inspireren je graag tijdens één van onze afleveringen. Stel je vraag via info@oplevennadood.nl en we zullen het bespreekbaar maken.

Meer inspiratie?

Nieuws wat wij graag met je delen