Terug

Overlijden in het buitenland

Overlijden in het buitenland

Je staat er niet alleen voor

Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar het komt wel eens voor dat iemand overlijdt in het buitenland, bijvoorbeeld tijdens een vakantie of werkbezoek. Het is dan fijn dat je als familielid of reisgenoot weet wat er op je af komt en waar je aan moet denken. Wij helpen je hier graag mee en leggen uit wat je in het geval van een overlijden in het buitenland moet doen en waar je terecht kunt voor hulp. In deze tijd van verdriet, paniek en tussen de emoties door, heb je behoefte aan duidelijkheid.

Het is natuurlijk verschrikkelijk om mee te maken als een reisgenoot of familielid komt te overlijden tijdens een vakantie of een bezoek aan het buitenland. Het is begrijpelijk dat je in een enorme emotionele shock zit als jouw reisgenoot tijdens een vakantie komt te overlijden. Je weet misschien niet wat te doen, waar je moet beginnen of met wie je contact kunt opnemen. Wat belangrijk is om te weten, is dat je er niet alleen voor staat. De Nederlandse ambassade, het ministerie of het consulaat van Buitenlandse Zaken helpen je met het regelen van alle belangrijke zaken en adviseren je in de stappen die je moet nemen.

Verzekering

Het is belangrijk om na te gaan of de overledene een reis- of uitvaartverzekering heeft. Heeft de overledene een reisverzekering, dan adviseren we je om eerst contact met hen op te nemen om te checken of repatriëring is verzekerd (overbrengen naar Nederland). Als dit het geval is, dan regelen zij alle benodigde formaliteiten en formulieren . Zij boeken ook de overbrenging naar Nederland of regelen vervoer hiervoor. De kosten hiervan worden dan ook door de verzekering gedekt.

 

Is er géén verzekering, dan zijn de kosten voor de nabestaanden en moet het overbrengen naar Nederland zelf geregeld worden. In dit geval kunnen wij veel voor je betekenen. Door ervaring met dit soort situaties, weten wij wie je het beste kunt benaderen en wat er voor nodig is. Wij houden dan ook contact met deze partij en ook direct met jullie. Zorg er in dit geval ook voor dat je niet te snel formulieren gaat ondertekenen zonder overleg met ons of het betreffende repatriëringsbedrijf.

Mogelijke situaties op een rij

Overlijden in het ziekenhuis
Bij het overlijden in een ziekenhuis, zorg de (schouw)arts in het betreffende ziekenhuis voor een verklaring van overlijden. Het is belangrijk dat het overlijden zo snel mogelijk wordt doorgegeven bij een lokale autoriteit zoals een gemeentehuis. Na deze overlijdensregistratie wordt er een overlijdensakte en een laissez-passer uitgegeven. Het laissez-passer (ook wel lijkenpas genoemd) is een paspoort voor overledenen. Deze documenten zijn nodig voor de overbrenging van het lichaam naar Nederland. Of dit vergoed wordt of niet lees je in ons vorige bericht over ‘verzekeringen’.

 

Natuurlijk overlijden, buiten het ziekenhuis
Wanneer een reisgenoot of familielid overlijdt buiten het ziekenhuis en het betreft een overlijden met natuurlijke oorzaak, dan moet er hetzelfde gebeuren als een overlijden in een ziekenhuis. Het overlijden wordt vastgesteld door een (schouw)arts, deze overhandigt een verklaring van overlijden, hiermee ga je naar het gemeentehuis in de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden en je krijgt de documenten die nodig zijn voor het vervoer naar Nederland. Dit is iets wat je zelf moet doen, maar we adviseren en ondersteunen je er graag bij. Ook de verzekeringsmaatschappij kan je vertellen wat je in dit geval moet doen.

 

Niet-natuurlijke dood
Een overlijden ten gevolge van een ongeluk of een misdrijf noemen we een niet-natuurlijke dood. In dit geval zijn de regels anders. Het is belangrijk om (natuurlijk) eerst de politie te bellen, maar ook de ambassade moet zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht. Een overledene wordt beschikbaar gesteld voor onderzoek door politie en forensische artsen. Zodra de doodsoorzaak bekend is, wordt een lichaam vrijgegeven en kan het overbrengen naar Nederland verder worden geregeld. Hoelang dit onderzoek duurt is per land verschillend.

Het is mogelijk om een medisch rapport, sectierapport of politierapport door de ambassade te laten opvragen. Hieraan zijn vaak wel kosten verbonden.

Vervoer naar Nederland; de repatriëring

In ieder land zijn er andere wet- en regelgevingen en dat kan invloed hebben op allerlei zaken rondom de repatriëring (overbrengen naar Nederland). Zo is ook de laatste verzorging van een overledene een gebruik dat overal anders wordt uitgevoerd. Houd er dus ook rekening mee dat dit niet altijd gaat zoals wij dit in Nederland zouden doen. Voor de overbrenging van het buitenland naar Nederland, wordt er vaak gekozen voor een (verplichte) balseming van het lichaam. Dit kan consequenties hebben voor de opbaring van de overledene in Nederland.

Het is dus belangrijk dat je op iedere buitenlandse reis een goede reisverzekering afsluit. Dit voorkomt dat je in heftige emoties veel zelf moet gaan regelen en een goede verzekering dekt alle kosten.

Meer inspiratie?

Nieuws wat wij graag met je delen