Terug

Thanatopraxie... wat is het eigenlijk?

Dit is de manier waarop de meeste mensen worden opgebaard. Soms is koelen niet toereikend of willen nabestaanden iets anders; een andere manier om de dierbare de laatste dagen om je heen te houden is door thanatopraxie toe te passen.

Thanatopraxie

Wil je graag dat je dierbare er mooi uit blijft zien in de dagen voor de afscheidsceremonie en wil je liever geen koelbed, dan is thanatopraxie een goede optie. Thanatopraxie is een methode om een lichaam tijdelijk te conserveren, zonder dat daar koeling voor nodig is. Met thanatopraxie wordt het ontbindingsproces afgeremd en blijft het lichaam er tot het moment van de uitvaart mooi uitzien. Nu denk je misschien dat heet toch balsemen? Maar balsemen is een andere techniek en is bedoeld om het lichaam langdurig te conserveren. In Nederland is balseming voorbehouden aan leden van het Koninklijk Huis. Toch wordt thanatopraxie in de volksmond soms lichte balseming genoemd, dat snappen we, het is veel makkelijker te onthouden dan het moeilijke woord ‘thanatopraxie’.

Hoe werkt thanatopraxie?

Bij deze methode wordt het bloed uit de aderen vervangen door een conserverend middel. De thanatopracteur masseert tijdens het injecteren de ledematen zodat de vloeistof goed verdeeld wordt. Het vochtgehalte blijft op peil waardoor het lichaam haar natuurlijke kleur en soepelheid behoudt. Met deze behandeling wordt het natuurlijke proces met maximaal tien dagen vertraagd.  Bij de behandeling hoort ook het verzorgen van het uiterlijk van de overledene.

Hier vind je een filmpje met uitleg.

Natuurbegraafplaats

Sinds kort is het ook mogelijk om iemand waarbij thanatopraxie is toegepast op een natuurbegraafplaats te begraven. De stoffen die ingezet worden bij thanatopraxie zijn biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor het milieu.

Voor- en nadelen thanatopraxie

De overledene ziet er door de behandeling vaak mooier, natuurlijker uit. De eventuele tekenen van ziekte worden minder of trekken zelfs weg. De overledene voelt natuurlijk aan, wordt niet stijf en bleek. Dit helpt om de herinnering mooi te houden. Dat klinkt geweldig, maar critici zeggen dat het juist moeilijker is om te accepteren dat iemand er niet meer is omdat hij er nog zo levensecht uitziet. Als je niet behandelt zien de nabestaanden dat het lichaam achteruit gaat en dat helpt bij de bewustwording dat het tijd is om afscheid te nemen. Aan de andere kant vinden veel mensen het eng om naar een overledene te kijken, deze angst kan verdwijnen als je ziet dat je geliefde bij de opbaring er zo uitziet als toen hij nog in leven was.

Meer inspiratie?

Nieuws wat wij graag met je delen