Terug

Thuis opbaren

Thuis opbaren, in vertrouwde omgeving

‘Een overledene thuis opbaren, mag dat nu ook?’ Deze vraag wordt ons regelmatig gesteld, zeker nu er beperkende maatregelen zijn door het Coronavirus. Terecht ook, want je moet afscheid kunnen nemen van iemand zoals dat voor jou goed voelt. En net als altijd zeggen wij: Natuurlijk, thuis opbaren mag. Sterker nog, het kan een grote steun voor je zijn om juist in deze tijd de overledene dicht bij je te hebben. Belangrijk is je eigen gevoel hierbij. In deze nieuwsberichten vertellen we wat thuis opbaren voor je kan betekenen en wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast willen we ook graag met je delen wat de extra aandachtspunten zijn op dit moment.

Uitgebreide mogelijkheden

Een overledene thuis opbaren geeft veel mogelijkheden en vrijheid. Je kunt zelf de ruimte bepalen en kunt deze naar eigen wens inrichten. Er zitten natuurlijk wat praktische kanten aan, maar hier willen we je graag advies over geven. Bijvoorbeeld waar de overledene op komt te liggen. Dit kan een eigen bed zijn, maar wij kunnen ook zorgen voor een opbaarplank die naar wens wordt aangekleed. Wat we je vooral mee willen geven; kleed de ruimte aan zoals dit zou passen bij de overledene. Deze thuissfeer maakt het heel persoonlijk en draagt eraan bij om mooie herinneringen op te halen met elkaar. Denk daarbij aan foto’s, boeken, bloemen, schilderijen, verzamelingen, persoonlijke bezittingen, ... Ieder klein onderdeel, kan zoveel betekenen. Omdat de overledene in je eigen vertrouwde omgeving is, bepaal je zelf wie er afscheid komt nemen en wanneer. Op deze manier kun je op je eigen manier afscheid nemen. Ook voor kinderen is het ‘makkelijker’ om afscheid te nemen in een, voor hen, vertrouwde ruimte. 

Vaak wordt er gebruik gemaakt van een koelelement om het lichaam van de overledene zo goed mogelijk te houden. Maar ook hierin zien we steeds vaker een alternatief; lichte balseming. 

Thuis opbaren en lichte balseming

Wij vinden het belangrijk iedereen zo goed mogelijk te informeren over alle mogelijkheden, ook wat betreft de verschillende opties voor het opbaren van een overledene. Een van deze keuzes is het toepassen van een lichte balseming, thanatopraxie. Wil je meer weten over lichte balseming, lees dan eens dit verhaal op onze website. Een voordeel van balsemen is dat er geen koelelement gebruikt hoeft te worden. Zeker ook voor jonge kinderen kan dit meehelpen in de rouwverwerking. Ook na een (lang) ziekbed zullen we dit adviseren, omdat de conditie van een lichaam dan vaak verslechterd is. Daarnaast zullen we het adviseren bij warm weer, omdat een koelelement dan niet altijd toereikend is.

 

Na een lichte balseming blijft de overledene er (meestal) tot aan de uitvaart mooi uit zien. Dit kan een effect op de rouwverwerking voor jezelf. Omdat dit voor iedereen anders kan zijn, zullen we samen met jullie overleggen wat hier de beste keuze in is.

Aandachtspunten in tijden van het Coronavirus

Nu het Coronavirus een grote impact heeft op veel gebeurtenissen, willen we kort met jullie delen wat aandachtspunten zijn bij een thuis opbaring.

-  Veel mensen vragen zich af of een overledene nog besmet is met het coronavirus. Voor zover nu bekend is bij het RIVM kan het virus nog 48 uur bij de overledene blijven, maar de overledene kan het zelf niet meer overdragen. Eerder hebben we verteld wat de voordelen zijn bij het toepassen van een lichte balseming. Je kunt dus met een gerust gevoel een geliefde thuis opbaren.

-  Let er op dat je drie personen per keer mag ontvangen. Dit vergt wat organisatie en planning. Wij helpen je hier graag bij en hebben door onze ervaring handige tips. Samen kijken we naar de beste manier om afscheidsbezoeken te plannen.

-  Zorg dat er desinfectie aanwezig is, zodat mensen de handen kunnen ontsmetten voor en na het afscheidsbezoek. Ook kan het goed zijn om handschoenen aan te bieden, zodat mensen toch nog een hand op de overledene kunnen leggen als dit gewenst is. Wij kunnen zorgen dat deze materialen bij jullie thuis komen.

Samen zullen we kijken naar alle mogelijkheden, zodat je op een persoonlijke en warme manier afscheid kunt nemen van een overledene.

Als je nog vragen hebt over dit onderwerp kun je hier altijd contact met ons opnemen.

Meer inspiratie?

Nieuws wat wij graag met je delen