Meest gestelde vragen
Staat jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact met ons op 0478 - 51 52 21
Je kunt ons gewoon bellen, 24 uur per dag, op 0478-515221. Wij regelen het afscheid samen met jullie, zoals je van ons gewend bent. Met grote zorg en liefde. Het is wel belangrijk dat je het vermoeden van Coronavirus aan ons meldt. Wij kunnen hier dan rekening mee houden bij de verzorging door ons goed te beschermen. Om het afscheid te regelen komen wij gewoon bij jullie thuis, zodat we ook een band met jullie kunnen opbouwen, want dit is volgens ons heel belangrijk.
Wij zijn genoodzaakt om de richtlijnen van de overheid en het RIVM te hanteren. Voor een afscheid binnen bestaat nu een maximum van 100 personen, maar altijd afhankelijk van de betreffende uitvaartlocatie. We zullen samen met jullie bekijken hoeveel mensen jullie kunnen uitnodigen voor het afscheid. De voorwaarden als het handhaven van 1,5 meter afstand tot elkaar (uitgezonderd eigen huishoudens), vaste zitplaatsen voor iedereen en alleen gasten op uitnodiging zullen namelijk nog wel steeds gelden.
Samen met de familie zullen we kijken wat de meest geschikte oplossing is om te voldoen aan deze richtlijn, maar vooral ook zoveel mogelijk de wensen te volgen. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij hierin goed adviseren en weten we hier creatief mee om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het opsplitsen van het afscheid in een avonddienst en een besloten uitvaart overdag. Ook kan een uitvaart vanuit meerdere ruimtes gevolgd worden door gebruik te maken van camera en beeld. Kortom, er zijn veel mogelijkheden. Zelfs bij het volgen van de richtlijnen, kunnen wij samen met jullie een onvergetelijk, persoonlijk afscheid organiseren.
Ja, dit kan zeker. In het kader van besmettingsgevaar is er geen sprake van een (groter) risico. Ook het aanraken van een overledene is geen probleem, wel raden we je aan om daarna goed de handen te wassen en/of te desinfecteren. Vertel dit ook aan mensen die op bezoek komen. Bezoekers ontvangen is mogelijk, maar houd hierbij rekening met de risico's die dit met zich meebrengt. In de loop van de tijd hebben we veel creatieve alternatieven bedacht en meegemaakt, zodat een rouwbezoek met meerdere bezoekers ook mogelijk is. Vraag ons hier gerust naar!
Ja, dat mag gewoon. Sterkter nog, dit verkleint de kans op risico's zoals kruisbesmetting. Zeker als de overledene thuis wordt opgebaard, is dit een veilige manier. Onze balsemer houdt hier rekening mee door hygiënemaatregelen te treffen die hiervoor gelden. Lichte balseming behoort dus gewoon tot de mogelijkheden. Als je hier meer over wilt weten, kun je altijd contact met ons opnemen via 0478-515221. Wij zullen uitleggen wat dit inhoudt en waar je rekening mee moet houden.
Het is fijn om een emotionele dag mooi af te sluiten en bij te praten met elkaar. Wanneer je dit graag wilt doen in de vorm van een koffietafel of afscheidsborrel, dan kan dit gewoon weer. Dit kan ook weer op een locatie naar keuze, dus je bent niet gebonden aan de locatie van de dienst.
Let er wel op dat je ook daar afstand tot elkaar moet houden. Dit betekent 4 personen aan een tafel, vaste zitplaatsen en geen (onnodige) verplaatsing.
Een mooi alternatief idee is om samen met ons een picknick te organiseren waarbij catering zorgt voor hapjes en drankjes. We zorgen dan dat er afstand gehouden wordt tot elkaar en dat we voldoen aan de regels. Er is heel veel mogelijk en wij helpen je daar graag bij.
Er wordt in deze tijd veel gebruik gemaakt van een livestream, waardoor mensen vanuit thuis de uitvaart kunnen volgen. We krijgen heel erg veel positieve reacties op de beleving hiervan, het is alsof je er echt bij bent. Het is wel goed om een aantal dingen te weten, we zetten het hier op een rijtje.
- De link voor een livestream is www.briensveld.nl/livestream/(voornaam-achternaam) De link kun je dus kopiëren en op de plaats van 'voornaam-achternaam' de gegevens van de overledene invoeren. Vervolgens zal om een inlogcode gevraagd worden, deze staat genoteerd op de rouwbrief of is op te vragen bij de familie.
- Let op dat je de link niet typt in de google zoekbalk, maar bovenaan de internet pagina in de adresbalk. Via een andere weg kun je niet op de livestream pagina komen. Dus niet via onze website of via google.
- Wanneer je geen geluid hebt bij de livestream, controleer dan of het geluid van de laptop/telefoon/tablet aan staat. Is dit het geval? Dan kan het zijn dat het geluid van het filmpje zelf staat uitgeschakeld. In het scherm kun je deze aanzetten.
Natuurlijk is dat mogelijk en we nodigen je daarvoor van harte uit. In het voorgesprek bespreken we alle onderwerpen die je belangrijk vindt om te bespreken. En wij vertellen wat er allemaal mogelijk is. We merken elke keer weer dat het mensen rust geeft dat alles goed geregeld is. Voorafgaand aan het gesprek is mogelijk dat je zelf al een ander op papier zet.
Het is wettelijk vastgelegd dat een begrafenis of crematie uiterlijk de zesde werkdag na de dag van overlijden moet plaatsvinden. Ook mag een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden worden begraven of gecremeerd. Bij bijzondere omstandigheden kan wel worden gevraagd voor uitstel of juist versnelling van het proces.
Ja, dat kan! Je bent altijd vrij in de keuze van een uitvaartonderneming. Wij regelen de uitvaart voor je en de verzekering zal het verzekerde bedrag uitkeren. Als er sprake is van een naturapolis, dan kan de keuze voor ons mogelijk consequenties hebben. We nodigen je uit contact met ons op te nemen om te bespreken wat dit inhoudt.
Het kantoor van Briensveld Uitvaartverzorging is gevestigd in Leunen, gemeente Venray. Wij werken voornamelijk in Venray en alle daarbijhorende kerkdorpen. Daarnaast komen wij ook vaak in de gemeenten Horst aan de Maas en Boxmeer. Natuurlijk is het ook mogelijk om in andere regio’s een uitvaart door ons te laten begeleiden. Briensveld beschikt niet over een eigen rouwcentrum, maar maakt gebruik van uitvaartcentra (bij jou) in de buurt. Zo blijven we flexibel in alle mogelijkheden en wensen.
Als iemand is overleden dan bel je eerst de huisarts of huisartsenpost. Een arts komt langs om te schouwen, vóór die tijd mag er nog niet verzorgd of overgebracht worden. Daarna kun je met ons bellen. We zullen je vragen waar de overledene is en wat de wensen zijn voor de verzorging en de (thuis)opbaring.
Ja, dat mag. Sterker nog, we zien steeds vaker dat mensen dit zelf willen doen. Er is veel mogelijk en met het zelf maken wordt de uitvaartkist zo persoonlijk mogelijk. We informeren je over de mogelijkheden en dragen ideeën aan. Ook vertellen we over de voorwaarden.
Briensveld Uitvaartverzorging komt vaak bij families met jonge kinderen. We vinden het belangrijk om de kinderen – iedereen op hun eigen manier – te betrekken bij het afscheid. Sommige willen meteen meehelpen, anderen kijken wat langer toe. We hebben er veel ervaring mee en kunnen je vertellen over veel voorkomende reacties van kinderen. Ook beschikken wij over veel boekjes rondom kinderen en uitvaart. We denken met je mee, helpen en zoeken naar de betrokkenheid die voor elk kind gewenst is.
In Nederland is het vanaf 1 januari 2010 toegestaan om bij overledenen thanatopraxie – een lichte balseming – toe te passen. Deze behandeling zorgt ervoor dat het lichaam tot maximaal 10 dagen in goede conditie blijft. Dat kan wenselijk zijn bij heel warm weer of bijvoorbeeld als een naaste uit het buitenland moet komen.
Bij het balsemen wordt een conserverende vloeistof in de bloedbaan gebracht, waardoor de huid een natuurlijke kleur krijgt, de groei van bacteriën (tijdelijk) wordt gestopt en het lichaam soepel aanvoelt. Balsemen kan het afscheid nemen, zeker ook voor kinderen, makkelijker maken.